sintmaartentrinitas.nl

Diaconie


Justitiepastoraat

De parochies en de gevangenis

Sinds lange tijd bestaat er een speciale band tussen de parochies en het justitiepastoraat in Scheveningen. Dit contact wordt de laatste jaren vormgegeven in speciale activiteiten.
Een Justitiepastor gaat één keer per jaar voor in weekendvieringen in de parochies. Daaraan gekoppeld is er een collecte voor de stichting ‘Uitzicht’. De opbrengst wordt besteed aan onderbouwde aanvragen vanuit het justitiepastoraat ten behoeve van gedetineerden die niet door andere instanties vergoed worden.

Daarnaast kan ééns per jaar een parochiekoor gevraagd worden in de penitentiaire inrichting te komen zingen in de kerkdienst.

Parochievrijwilligers hebben een aandeel in activiteiten binnen de gevangenis, zoals bijvoorbeeld:

*Aanwezig zijn en ondersteunend in de kerkdiensten.

*Meewerken in de dienst in het gevangenisziekenhuis.

*Deelnemen aan en begeleiden van gespreksgroepen.

*Het bezoeken van gedetineerden die nooit bezoek krijgen.

*Het bezoeken van langgestraften.

Kerstkaartenactie

Binnen een lessenreeks wordt aan jongeren van het St. Maartenscollege in Voorburg aandacht gegeven aan het Justitiepastoraat. Zij schrijven in de kersttijd kaarten aan gedetineerden om ze een hart onder de riem te steken. De kaarten, ontworpen door Jan Varkevisser, worden met veel enthousiasme door de gedetineerden ontvangen. Vele van hen zijn blij verrast met de aandacht die jongeren voor hen hebben: “Niet iedereen is ons vergeten,” “Wat tof dat ze aan ons gedacht hebben,” “Van deze spreuk en kleuren op de kaart word ik vrolijk, tegen alles in.”

Contactpersoon vanuit het justitiepastoraat Scheveningen in de parochies Sint Maarten en Trinitas: Anneke van Ruiten


terug